GÜNTİAD KAHVALTILI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

GÜNTİAD, Tekstil Sektörünün Sıkıntılarını Kamuoyu Gündemine Taşıdı

GÜNTİAD KAHVALTILI BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Derneğimizin yönetim ve istişare kurulu üyeleri, kentimizin tekstil sektörünün gelişimine katkıda bulunan iş insanları ve basın temsilcileri, derneğin düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, derneğin kuruluşundan bu yana sektöre ve derneğe olan katkıları tartışıldı ve geleceğe yönelik planlar paylaşıldı.

Tekstil sektörü sancılı bir dar boğazdan geçiyor

Dernek başkanımız Sezai Ayas, düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, derneğin toplamda 200 üyeye sahip olduğunu ve bu sektörün 20 bini aşkın kişiye istihdam sağladığını belirtti. AYAS, " Dernek olarak üyelerimizin sektördeki değerini ve etkinliklerini artırmayı hedefliyoruz. Bölgenin karşılaştığı en büyük problem olan pazar eksikliğine çözüm üretmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Tekstil sektörü sancılı bir dar boğazdan geçiyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Standartlarına Uygun Üretim Yapıyoruz

Avrupa standartlarına uygun olarak faaliyet gösteren tekstil fabrikalarımızın sayısında artış gözlemliyoruz. Şu an birçok fabrikamızın inşaatı hızla devam ediyor. Ancak tekstil sektörünün sadece binalardan ibaret olmadığını bilmemiz gerekiyor. Özellikle iplik makineleri gibi, nakış, baskı, konfeksiyon dikiş makineleri gibi çok sayıda ekipmana yatırım yapıyoruz. Bölgenin geçmişte tekstil sektörüyle ilişkisi olmamış olması nedeniyle, bu alanda deneyimsiz personelle çalışmak zorunda kalıyoruz. İlk bir yıl boyunca yeni personelden tam verim alamıyoruz. Ancak müşteri taleplerini kaliteli ve zamanında yerine getirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Son dönemlerde artan maliyetler sebebiyle dünya pazarında daha zorlu bir konumda bulunuyoruz, ama şu anki durumumuzu koruma gayreti içerisindeyiz." ifadelerine yer verdi.

Pozitif Bir Ayrımcılık Bekliyoruz

Herhangi bir global tekstil krizi durumunda bölgemizin en fazla etkileneceğini vurgulayan Ayas, "Bu nedenle tekstil sektörü olarak özel bir destek ve ayrımcılık bekliyoruz. Ayrıca, sektörümüzü rahatlatacak destek paketinin oluşturulmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Dernek Başkanımız Sezai Ayas'ın konuşmanın ardından yönetim kurulu üyelerimiz tekstil sektörüne ilişik yürüttükleri faaliyet ve projelere dair bilgiler aktardı.

Tekstil Envanteri İçin Sahaya İndik

Yürüttüğümüz Tekstil Envanteri Projesine dair bilgi paylaşan derneğimizin Başkan Vekili Veli İpek,
GÜNTİAD olarak Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Temmuz 2023’de “Diyarbakır Tekstil Envanteri Saha Çalışması’nı başlattıklarını iletti. Bu çalışma kapsamında, Temmuz – Ağustos 2023 döneminde kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren işletme ve atölye ile hazırladıkları bilgi formları aracılığıyla görüşmeler yaptıklarını, toplam 345 firmaya ulaştıklarını, bu firmalar ile nitelikli görüşmeler yaptıklarını ve detaylı envanter raporunun yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı bilgilerini aktardı.

URGE ile Yurtdışı Pazarlarına Açılıyoruz

Dernek olarak yürüttüğümüz diğer bir faaliyet olan URGE Projesi kapsamında bilgi aktaran dernek sekreterimiz Taha ÜLGEN ise; işbirliği kuruluşlarımızın uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü güçlendirmek, ihracat potansiyelini artırmak ve yurt dışında daha fazla başarı elde etmelerini sağlamak amacıyla bu projeyi başlattıklarına değindi. URGE programı, katılımcı firmaların ihracat süreçlerini desteklemek ve küresel pazarda rekabetçiliği artırmak için önemli bir fırsat olduğunu belirten ÜLGEN bu proje sayesinde katılan firmalarıın, yurt dışında düzenlenen pazarlama etkinliklerine katılma ve yurt dışından gelen alım heyetleriyle iş bağlantıları kurma şansı elde edeceklerini aktardı.

Dernek olarak hayata geçirdiğimiz projelerin detaylarını paylaştığımız ve aynı zamanda tekstil sektörünün son dönemdeki gelişmelerini, karşılaştığı zorlukları ve önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğimizi değerlendirdiğimiz basın toplantımız yoğun ilgi gördü. Toplantıya katılarak bizlere destek veren değerli basın temsilcilerine konuya gösterdikleri ilgi için teşekkürlerimizi sunarız.