DİYARBAKIR TEKSTİL VE YATIRIM ZİRVESİ

İstihdamın ana lokomotifi olarak nitelendirilen tekstildeki pozitif avantajları fırsata dönüştürmek isteyen Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), Diyarbakır'da “Topraktan Podyuma” sloganıyla sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi.

Tekstilin öz hammaddesi olarak bilinen pamuğun ana vatanlarından biri olan Diyarbakır, rekolte açısından Türkiye’de üçüncü, kalitede ise birinci sırada. Kentin barındırdığı genç nüfus ve devletin sağladığı SGK muafiyeti, yer tahsisi gibi kimi kolaylıklar, son yıllarda tekstil yatırımcılarını Diyarbakır’a yönlendirdi. Türkiye’nin ilk ve örnek Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin de bu kentte kurulması, yatırımcıları bu alanda tam entegre haline getirdi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun da katıldığı toplantıda, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, Gaziantep Penye Konfeksiyon İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Reisoğlu, DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı A. Aziz Özkılıç, Dışişleri Bakanlığı'nın Diyarbakır Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, STK başkanları, Batman, Mardin, Bitlis, Van ve Diyarbakır’dan 500’e yakın tekstil yatırımcısı da hazır bulundu.

TEKSTİLKENT’TEKİ FABRİKALARDA İNCELEME YAPTILAR

Toplantı öncesi Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'deki fabrikaları gezen sektörün önde isimleri, daha sonra Karma OSB'ye geçerek, incelemelerde bulundu. İzlenimlerini aktaran Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hayati Ertuğrul, “2019'da Diyarbakır'a geldiğimizde İhtisas OSB'nin inşa çalışmaları haberini almıştık. İki yıl içerisinde gördüğümüz manzaraya inanamadık. 48 fabrika şu an faal halde. Bu sayı hızla artıyor. Biz Buca'da 19 yılda ancak 160 yatırımcı sayısını yakalayabilmişken, Diyarbakır'da kısa sürede tekstile olan ilgiyi görünce hayıflandım. Doğu ve Güneydoğu, özellikle Diyarbakır, barındırdığı potansiyel ile tekstil ve hazır giyim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Burada yaşayanlar bunu fark etmeyebilir ama biz geldik ve gördük” diye konuştu.

“DİYARBAKIR’I TEKSTİL VE MODANIN MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran ise, Diyarbakır'ı tekstil sektöründe Türkiye'nin merkez kentlerinden biri haline getirmek için yoğun çaba gösterdiklerini ve lobi faaliyetleri yaptıklarını ifade etti. Dalkıran, “Son zamanlarda Diyarbakır'da yapılan bazı yatırımlar sektörümüz için büyük bir önem taşımaktadırlar. Silvan Projesi ile ilimizde üretilen pamuk miktarında çok ciddi bir artış yaşanması beklenmektedir. 1. OSB'de yapımı tamamlanan arıtma tesisi sayesinde artık tekstilin bütün süreçleri Diyarbakır'da tamamlanabilecektir. Topraktan Podyuma üreten bir Diyarbakır olacağız. Kentimizi tekstil ve modanın merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

DİYARBAKIR VALİSİ: KENTİN 40 YILI HEBA EDİLMİŞ

Toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da, bölgedeki çatışmalı ortam nedeniyle “Diyarbakır'ın 40 yılının heba edildiğini” ifade ederek, “Ama son 5 yıldır yaşamış olduğumuz huzur ve güven ortamında Diyarbakır'ın gündemi yatırım, istihdam, ihracat ve mutluluktur. Türkiye'de genç nüfusa sahip illerden bir tanesi Diyarbakır. Bu genç nüfusa mutlaka iş aş bulmamız, istihdam yaratmamız lazım. İstihdamı en pratik, en kolay yaratabileceğimiz birkaç sektör var. Bunlardan en önemlisi hazır giyim sektörüdür” dedi.